در حال حاضر به دلیل تنوع زیادی که در بازار خودروهای سنگین وجود دارد انتخاب خودرو برای بسیاری از افرادی که در زمینه حمل و نقل فعالیت دارند اندکی دشوار شده است. به همین منظور در این مقاله به ارزیابی و مقایسه کامیونت جک و کامیونت دیما خواهیم پرداخت تا مشتریان و علاقمندان بتوانند با مشاهده تحلیل و بررسی این دو کامیونت بتوانند بهترین انتخاب را داشته باشند.

اگر بخواهیم اندکی در مورد این دو کامیونت صحبت کنیم باید گفت کامیونت جک یکی از کامیون‌های قدیمی موجود در بازار خودروسازی است که به واسطه ی عملکرد منحصر به فردی که دارد مورد محبوبیت بسیاری از افراد واقع شده است اما کامیونت‌ دیما به تازگی وارد بازار خودروهای سنگین شده اند اما در همین مدت کم توانسته طرفداران بی‌شماری را به خود اختصاص دهد.اما با این حال باز تصمیم گیری برای این دو برند آسان نیست. در ادامه این مقاله قرار است به سوال که آیا کامیونت جک بهتر است یا کامیونت دیما پاسخ دهیم.

معرفی کامیونت دیما

کامیونت دیما 6 تن با قدرت موتور 113 اسب بخار، گشتاوری 500 نیوتن متری و موتور cummins isf3.8s5154 و استاندارد آلایندگی یورو 5 یکی از با کیفیت‌ترین کامیون‌های تولیدی گروه خودروسازی مایان به شمار می‌رود. اتاق این نوع از کامیون دیما در دو نوع خوابدار و بدون خواب قابل تولید است و مشتریان می‌توانند بسته به نوع کاربری که دارند هر کدام از این مدل‌ها را سفارش دهند.

کابین کامیون دیما ساخته شده از فولاد گالوانیزه است که با استفاده از ضد زنگ‌هایی مخصوص پوشانده شده است و به خاطر اینکه دارای تاییدیه استحکام اتاق اروپا است از نظر دوام و ایمنی کاملا تضمین شده است.

معرفی کامیونت جک

کامیونت جک یکی از شناخته شده‌ترین خودروهای سنگین موجود در بازار است که تولید کننده آن شرکت جک موتورز است و توسط شرکت آرین دیزل که نماینده رسمی جک موتورز است در ایران مونتاژ و عرضه می‌شود. کامیون جک در انواع تناژ باری 6 تن، 8 تن و 9 تن قابلیت تولید دارد و بسته به شرایط آب و هوایی و موقعیت کاری رانندگان می‌توان از آنها استفاده نمود. از کاربری‌های کامیونت جک می‌توان به یخچال دار، مسقف فلزی، مسقف چادری باری بغل بازشو و باری چوبی مسقف فلزی و مسقف فلزی ایزوله اشاره کرد.

مقایسه مشخصات فنی کامیونت جک با کامیونت دیما

موتور

موتور استفاده در کامیونت دیما از نوع کامینز با مدل cummins isf3.8s5154 می‌باشد که یکی از با کیفیت ترین موتورهای موجود در بازار خودروهای سنگین است. قدرت موتور کامیون دیما 113 اسب بخار و دارای استاندارد آلایندگی eev+euro v است. موتور کامیونت دیما مانند سایر کامیونت‌ها 4 سیلندر بوده و به سیستم سوخت رسانی common rail+scr تجهیز شده است که به سیستم سوخت رسانی این خودرو کمک بسیاری کرده است.

از طرف دیگر موتور کامیونت جک از نوع cummins بوده و دارای استاندارد آلایندگی euro+eev برخوردار است که یکی از نقاط قوت این کامیونت محسوب می‌شود. حجم موتور این کامیونت 4 لیتر بوده که می‌توان گفت کامیونت دیما و جک هر دو از حجم موتور یکسانی برخوردارند. سیستم سوخت رسانی کامیونت جک از نوع انژکتور-کانال مشترک است که مسئولیت سوخت رسانی این کامیونت را بر عهده دارد.

گیربکس و جعبه دنده

وظیفه گیربکس یا جعبه دنده ایجاد کردن تعادل بین سرعت و نیرو و تامین کردن نیرو لازمه در سربالایی‌ها است. گیربکس‌ها به دلیل اینکه قدرت را به چرخ‌ها منتقل می‌کند نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند. گیربکس به کار رفته در کامیونت دیما از نوع md6 با تعویض دنده دستی- اوردرایو بوده و دارای 6 دنده جلو و یک دنده عقب می‌باشد. نوع گیربکس یا جعبه دنده کامیونت جک از نوع lc6t550b است که دارای 6 دنده سرعتی و 1 دنده عقب به صورت دستی است که کنترل آن هیدرولیک است.

سیستم سوخت

جنس منبع گازوئیل کامیون دیما از نوع آلومینیوم با ظرفیت 200 لیتر و دارای یک مخزن ادبلو 17 لیتری است در حالی که سیستم سوخت رسانی کامیونت جک از جنس آلومینیوم و با مخزن 210 لیتری است و براین اساس می‌توان گفت ظرفیت بیشتری نسبت به کامیونت دیما دارد.

سیستم ترمز

سیستم ترمز یکی از قطعاتی است که اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا کامیون‌ها 24 ساعت در روز در جاده‌ها مشغول به حمل و نقل هستند و از خطرهای احتمالی جلوگیری می‌کند. سیستم ترمز کامیون دیما از نوع کاسه ای دو مدار مستقل بادی است و تجهیز شده به سیستم ترمز ضد قفل مجهز به کنترلگرهای الکتریکی جهت تعادل و پایداری در سطوح لغزنده، سیستم کنترل الکترونیکی پایداری، ترمز اگزوز و خشک کن هوا است. اما سیستم ترمز کامیون جک از نوع دو مدار مجزا و مستقل بادی در نوع جلو دیسکی و عقب کاسه ای است و سیستم های esc/ebs و abs حداکثر بازده را دارند.

سیستم کلاچ

سیستم کلاچ به کار رفته در کامیونت دیما از نوع تک صفحه ای خشک با دیافراگم فنری با عملکرد هیدرولیکی است. همچنین سیستم کلاچ کامیونت جک هم از نوع تک صفحه ای خشک با عمل کننده هیدرولیکی متصل است و می‌توان گفت سیستم کلاچ این خودرو شباهت بسیار زیادی به یکدیگر دارد.

سیستم تعلیق یا فنر بندی

برای کامیونت دیما سیستم تعلیق از نوع فنر برگی تخت به همراه کمک فنر و میل موجگیر که بر روی بیشتر کامیونت‌های موجود به کار رفته است، تعبیه شده است. این در حالی است که سیستم تعلیق به کار رفته در کامیونت جک از نوع فنر چند لایه شمشی به همراه کمک فنر تلسکوپی است.

سیستم فرمان

سیستم فرمان کامیونت جک و دیما از نوع ساچمه گردان هیدرولیکی است که در اکثر کامیونت‌ها از چنین سیستم فرمانی استفاده می‌شود.

قیمت کامیونت جک و دیما

قیمت کامیونت‌های فوق در بازار متغیر است. به عنوان مثال قیمت کامیونت جک 8.2 تن حدود یک میلیارد و چهار صد تومان است در حالی قیمت کامیونت دیما 9 تن در تاریخ 10 اسفند ماه 1401 حدود دو میلیارد و چهار صد و پنجاه تومان اعلام شده است اما برای دریافت استعلام دقیق در مورد کامیونت دیما 6 تن و کامیونت جک 6 تن بایستی با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.

نتیجه گیری

هر دو کامیونت جک و دیما کیفیت و عملکرد منحصر به فردی دارند و نمیتوان به طور دقیق گفت کدام یک از این کامیونت‌ها بهتر است.
عمده ترین تفاوتی که می‌توان در خصوص این دو کامیونت گفت مربوط به قدمت آنهاست که کامیونت جک از کامیونت دیما قدیمی‌تر است و به همین خاطر افراد اعتماد بیشتری به کامیونت جک دارند. اما علاقمندان به خودروهای سنگین براساس فاکتورهایی مانند موتور، گیربکس، سیستم سوخت، سیستم تعلیق، سیستم کلاچ، سیستم فرمان و قیمت‌های ذکر شده می‌توانید یکی از دو کامیونت دیما و جک را برای انجام فعالیت های خود برگزینید. در آخر امیدوارم مقاله مقایسه کامیونت جک با کامیونت دیما برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشید بهترین خودرو را انتخاب را کرده باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات و اخبار